De tech-utopie van Silicon Valley is doodeng

Nicholas Carr won met in 2010 een Pulitzer voor het napluizen van neuropsychologisch bewijsmateriaal om aan te tonen dat internet ons concentratievermogen en geheugen vermindert.

Volledige geautomatiseerde zelfrijdende auto's zijn nog decennia van ons verwijderd, zegt Nicholas Carr, de auteur die graag zou zien dat we realistischer zijn over technologie en ons enthousiasme wat temperen. "Ik denk dat veel mensen ervan uitgaan dat elk voertuig geautomatiseerd wordt en dat de hele infrastructuur niet alleen in detail wordt uitgewerkt, maar ook is voorzien van de sensoren en zenders die we nodig hebben voor de netwerkinfrastructuur", vertelt Carr. Veel voorstanders van zelfrijdende auto's zijn het daar niet mee eens.

Dat is geen verrassing. In 2003 publiceerde Harvard Business Review Carrs artikel "IT Doesn't Matter", waar tech-visionairs als Bill Gates en Carly Fiorina een probleem mee hadden. Het artikel (en het latere boek "Does IT matter?") ging uit van het basisprincipe dat IT-infrastructuur een bedrijf geen strategisch voordeel oplevert. CIO's waren ook niet blij, omdat hun rol werd weggewuifd in een tijd dat ze nét de aandacht begonnen te krijgen van CEO's die doorkregen dat IT er wel degelijk toe doet.

In de jaren daarna kreeg Carr op veel gebieden gelijk. Hij beschreef een toekomstig technologisch IT-model dat later bekend werd als cloudcomputing en inmiddels gemeengoed is. Met elke cloudapplicatie toepassing die wordt geïmplementeerd binnen een bedrijf, wordt SaaS iets relevanter.

Carr heeft nu een nieuw boek, getiteld 'Utopia is Creepy And Other Provocations' en deze verschijnt begin september. Het is een verzameling essays met titels als 'Is Google Making Us Stupid?' en 'The Snapchat Candidate'. Carr maakt zich zorgen om het irrationele enthousiasme van Silicon Valley, dat predikt dat technologie de oplossing is voor alles. Apps brengen wereldvrede en lossen hongersnood op. Maar op z'n minst kunnen we een dutje doen in onze door API's en LIDAR-aangedreven zelfrijdende auto's. Ooit.

Wat is het basisidee van 'Utopia is Creepy'?

Carr: Utopia is een verzameling stukken van mijn blog Rough Type van het afgelopen decennium. Het is een soort Greatest Hits, samen met essays die ik tegelijkertijd schreef. 'Is Google Making Us Stupid?' is daar een van de bekendste van. Toen het blog vorig jaar tien jaar bestond, ben ik gaan terugkijken naar de posts en merkte ik dat ik veel rond hetzelfde thema had geschreven.

Ik begon ook te zien dat er stap-voor-stap is beschreven wat er is gebeurd in de techwereld, vooral met betrekking tot wat we toen Web 2.0 noemden en nu bekend staat als sociale netwerken en social media. Het was ook kritiek op de ideologie van Silicon Valley, het idee dat social media de drempel verlaagt voor de eigen expressie, waardoor mensen vrijer worden en dat als we Silcon Valley en diens programmeurs vertrouwen er een soort utopia ontstaat. Dat thema komt steeds terug in het boek.

Aan welke voorbeelden denk je dan als je het over irrationeel enthousiasme hebt?

Carr: Toen het web herstelde nadat de internetzeepbel uiteen spatte, was er een gevoel dat oude media en traditionele gatekeepers verdwenen en dat we een gouden tijd tegemoet gingen waarin mensen meer controle hadden over wat ze lazen. Dat was toen een sterk thema, dat je bijvoorbeeld zag in Wireds hoofdverhaal 'We are the web' dat een heel nieuwe wereld voorstelde.

Wat we inmiddels hebben gezien is heel anders. De traditionele media, voor zover deze de gatekeepers waren, zijn vervangen door bedrijven als Facebook, Google en andere bedrijven die eigenlijk de nieuwe mediabedrijven zijn en de informariestroom zelf beheersen, zoals oude media dat eerder zouden doen. We zitten zelfs dieper in de klauwen van mediabedrijven dan voorheen.

1 2 Page 1
Page 1 of 2
7 inconvenient truths about the hybrid work trend
Shop Tech Products at Amazon