Beveilig je apparaten en data met een UPS

Het is onvoorstelbaar, maar bij veel organisaties staat geen Uninterruptable Power Supply (UPS). Een UPS kopen is een belangrijke investering die organisaties regelmatig over het hoofd zien. Waarom heb je een UPS nodig?

CSO > cloud computing / backups / data center / server racks / data transfer
gorodenkoff / Getty Images

Laten we beginnen met een praktische reden; het voorkomen van dataverlies. Valt de boel uit en zijn al je collega’s data kwijt? Niet goed voor de productiviteit. Daarnaast is er een ding wat vaststaat, de natuur is groter dan de mens. Stormen en overstromingen kunnen bijvoorbeeld grote invloed en impact op onze apparaten hebben. Daar kun je weinig aan doen. Maar je kunt de schade voor je bedrijf dankzij een UPS verkleinen. Een UPS kopen is dan ook een slimme investering!

Wat is een Uninterruptible Power Supply?

Als we zeggen dat je iets nodig hebt, is het ook handig als we zeggen wat het is. De meeste lezers zullen het woord uit het Engels al redelijk vertalen naar een ononderbrekelijke stroombron. Een UPS heeft maar één ingang, die zit op het stroomnet. Op de uitgang sluit je apparaten aan. De UPS voorziet je aangesloten apparaten van noodstroom wanneer de hoofstroom faalt en beschermt tegen bijvoorbeeld stroomuitval, spanningsdips en piekspanningen.

Een kleine UPS kan een individuele computer beschermen maar er zijn ook grotere uitvoeringen die meerdere apparaten of zelfs een compleet kantoor kunnen beschermen. Een kleine organisatie kan ook kiezen om alleen de belangrijkste apparaten van een kleinere UPS-unit te voorzien.

Het voordeel van een UPS

Het is voor niemand een geheim dat elektronische apparatuur nogal gevoelig is voor stroomwisselingen. Een stroompiek of stroomuitval kan een apparaat volledig onbruikbaar maken. Het is niet voor niets dat je een apparaat netjes via je operating system afsluit en bij voorkeur niet afsluit door de stroom er elke dag uit te trekken. Los van schade aan je hardware is er ook een grote kans dat je data verliest.

In welke situaties profiteer je van een UPS

Stroom bij apparaten blijft gelijk bij piekspanning

De UPS zorgt voor een constante stabilisatie van de stroom die je apparaten bereikt. Hij zit als een buffer tussen je apparaten en het stroomnetwerk.

Constante stroomlevels

De stroomlevels richting je apparaten willen nog wel eens pieken wanneer de stroom weer aangaat na stroomuitval. De UPS zorgt ervoor dat dit niet kan.

Stroom tijdens een spanningsdip

Een spanningsdip is iets anders dan stroomuitval. De stroom valt niet helemaal weg maar er is sprake van een bedoelde of onbedoelde verlaging van de spanning in een elektriciteitsnet. Met een UPS ondervind je ook van deze kleine onderbrekingen geen hinder. Duurt de uitval toch langer? Dan heb je in ieder geval tijd om over te schakelen op bijvoorbeeld een generator.

Heeft je organisatie een UPS nodig?

Zoals je leest is bijna elke organisatie gebaat bij een UPS, op z’n minst voor de meest belangrijke apparaten. Maar voor ziekenhuizen, banken, onderwijs, (maak)industrie en alle organisaties waar storingen voor grote problemen kunnen zorgen is een UPS een must. Op die manier zorg je ervoor dat je kritische processen gekoppeld aan elektronica niet onderhevig zijn aan externe -stroom gerelateerde- factoren. Is jouw organisatie van plan een USP te kopen? Check dan het assortiment van ACES Direct.

Copyright © 2020 IDG Communications, Inc.